24 januari 2019

Verminderen van vuurwerkgerelateerd letsel en schade

 

Afgelopen dinsdag stond het onderwerp “vuurwerk” op de raadsagenda van gemeente Twenterand.  Een te groot aantal mensen loopt letsel door vuurwerk op, tot aan amputaties van vingers, complete handen en blindheid toe. Dit betekent veel persoonlijke en maatschappelijke ellende, veroorzaakt door illegaal en ook legaal vuurwerk.

Alles draait hierbij om respect en verantwoordelijkheid: respect voor jezelf, respect voor je medemens, respect voor het milieu, respect voor dieren, respect voor hulpverleners en respect voor het geld en goed wat we hebben ontvangen. 

Een structurele veiligheidsverbetering is noodzakelijk met als doel het substantieel verminderen van vuurwerkgerelateerd letsel en schade . Hiervoor is een maatschappelijke discussie nodig om met elkaar hierover in gesprek te gaan. 100% handhaving is niet haalbaar, wel zal er gekeken moeten worden naar een betere en scherpere capaciteit op handhaving.

SGP Twenterand ziet dat een draagvlak voor een algeheel vuurwerk verbod nog (te) ver weg is, maar doet een dringende oproep aan iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen als rentmeester over jezelf, je medemens en deze aarde!