15 maart 2014

DE AFGEWEKEN NORMAAL

Iedereen heeft een plaats nodig waar hij of haar terecht kan met vragen over allerlei onderwerpen. De gemeente Twenterand heeft hier, speciaal voor de jongeren in de gemeente, de site jongtwenterand.nl voor in het leven geroepen. Op deze site kan iedereen terecht met alle vragen die ze hebben over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals werk en inkomen. Ondanks deze goede onderwerpen zijn  er ook veel onderwerpen te vinden waarbij vraagtekens geplaatst kunnen worden.

Marinus Bossers heeft tijdens het raadsdebat namens de SGP vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder Visser over deze onderwerpen. Veel (christelijke) gezinnen hebben een filter op het internet zitten om hun kinderen te beschermen tegen pornografische beelden. Dit filter zorgt ervoor dat een aantal onderwerpen op de site van Jong Twenterand niet te zien zijn. Voor jongeren met een dergelijk filter is “Jong Twenterand” niet bereikbaar. Wethouder Visser heeft toen toegezegd om samen met Marinus Bossers “Jong Twenterand” te bekijken. Dat is ondertussen gedaan. De wethouder heeft toegezegd dat in de toekomst meer gelet zal gaan worden wat op “Jong Twenterand” geplaatst zal worden. Hij heeft ook aangegeven dat deze site niet uitsluitend van de gemeente Twenterand is en dus ook niet volledig verantwoordelijk is voor de inhoud.  Eén van de onderwerpen op het forum die geblokkeerd is door het filter is het ‘’sperma slikken.’’ Na het bekijken van het forum en vooral dit onderwerp is het naar mijn mening logisch dat dit onderdeel geblokkeerd wordt. In deze fora worden de meest ranzige verhalen over het thema ‘’sperma slikken’’ en andere onderwerpen gepost. Volgens de jongerenraad is het een zeer normale zaak dat de gemeente dit faciliteert en dat hier gemeenschapsgeld naartoe gaat. Volgens mij past het faciliteren van deze zaken niet bij de gemeente. Gezinnen en de scholen kunnen mijn inziens hierin een betere rol spelen.

Deze fora dragen er aan bij dat er een verkeerde voorstelling wordt gegeven van de liefde en relaties. Wanneer er fora over deze onderwerpen worden gestart is het een gevolg dat de meest extreme verhalen hier gepost worden. Veel mensen die dit lezen krijgen het gevoel dat dit de norm is en dat het volkomen normaal is wat er gepost wordt. Deze mensen gaan vragen stellen bij hun eigen relatie en denken dat deze niet normaal is. In plaats dat ze antwoorden krijgen op hun vragen, ontstaat er juist meer onduidelijkheid en onzekerheid. Er wordt namelijk geen reëel beeld weergegeven van de werkelijkheid. Laat nu net "een verkeerde voorstelling van een relatie" één van de redenen van de stijgende relatiebreuken zijn. Is dat iets waar de gemeente achter kan staan? Maak er website van die voor alle jongeren van Twenterand toegankelijk is en waarbij ze op serieuze vragen een goed en passend antwoord kunnen vinden!
De gemeente kan mensen met problemen en verslavingen hun problemen op deze site blijven laten posten. Volgens mij is het beter om jongeren goede voorlichting te geven om een goed beeld van de liefde (en de daarbij komende vragen) te krijgen. Dit bevordert volgens ons de relatie tussen man en vrouw en een stabiel gezin. Verder vind ik dat jongeren met verslavingen en problemen geholpen moeten worden op een manier waarvan zij profijt hebben. Het is dan ook belangrijk dat de gemeente deze kans pakt en in een vroeg stadium passende hulp biedt aan jongeren en hun problemen.


Leendert Verboom
Kandidaat SGP Twenterand (nr.12)