18 mei 2016

Aanpak overlast hondenpoep

Aanpak overlast hondenpoep

Hondenpoep geeft aanleiding tot een grote klachtenstroom van inwoners in bijna elke gemeente.

 

Wat doet de gemeente daarmee? De klagers worden te woord gestaan en de inzet van de gemeente wordt uitgelegd.

Het beleid in Twenterand is, dat er uitlaatplekken voor honden zijn aangewezen waar de hondenbezitter zijn/haar hond vrij kan laten lopen om de behoefte te doen zonder dat deze verwijderd en meegenomen hoeft te worden.

 

Op alle andere plaatsen is het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter zelf, om de uitwerpselen daadwerkelijk op te ruimen (met een schep of zakje verwijderen). Wanneer hondenbezitters dit nalaten worden zij bij signalering door de BOA aangesproken en gewezen op hun verantwoordelijkheid en bij herhaling kunnen zij beboet worden.

 

Bij de uitlaatplekken treedt echter ook overlast op. Vooral als in de zomer de temperatuur oploopt, mensen buiten willen verkeren en dicht bij een uitlaatplek hun terras of open ramen hebben.

De gemeente heeft op initiatief van en in overleg met de Dorpsraad Vroomshoop hierin een stap voorwaarts gemaakt door inzet van een hondenpoepzuiger, waarbij twee personen met een garantiebaan chauffeur zijn geworden.

 

De zuiger wordt de hele week ingezet en zal daardoor de resten van de uitwerpselen tweewekelijks kunnen weghalen van alle uitlaatplekken in de gemeente Twenterand. Hiermee hopen we de klachten stroom sterk te kunnen reduceren, ook al blijft de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter ook volgens de Dorpsraad voorop staan om ook de rest van de leefomgeving van de inwoners vrij te houden van uitwerpselen, zoals afgesproken in het beleid.

Wethouder Ben Engberts